2010. szeptember 8.

Rizsa...teával, alapélelmiszerek

A japánok állandóan rizst esznek, v felismerhető, v kevésbé felismerhető formában. Reggelire, ebédre és vacsorára. Ehhez külön konyhai elektromos eszközük van: a rizsfőző. Mindenkinek van ilyen, sokan nem is tudják, hogy lehet egyáltalán rizst főzni rizsfőző nélkül. Ebben nem ég le, épp megfelelően ragacsosra fő....
amúgy nagyon olcsó lehet, mert minden étteremben jár rizs a kajához, és mindig lehet kérni még (v szedni magadnak). (kivétel a tésztás helyek)
Számukra nem a hús/hal/zöldség a főétel, hanem a rizs. Megehetsz egy fél marhát, ha nem rizzsel etted, akkor nem ettél semmit....
Repülőn kérdezik: "beef or chicken", erre a japánok: jójó, h marha v csirke, de melyiket adják rizzsel?
Fura módon nem lett rizstúladagolásom, nagyon ízlett ahogyan ők készítik, főleg, h sosem volt sós!
A másik ilyen meghatározó dolog a tea: főleg zöld tea.
Mindenhol lehet zöld teát inni, étteremben utántöltik...v te töltöd tele magadnak a poharat, amennyit csak akarsz. (olcsóbb helyeken "csak" jeges vizet kapsz ingyé:)
Lehet kapni 2 decistől a két literes kiszerelésig minden féle zöld tea változatot palackozva (mind cukrozatlan) abc-ben, italautomatában, vagyis mindenhol..(erről majd később).
Hihetetlen frissitő hatással bír...a nagy melegben főleg jó, víz helyett ezt ittam, majdnem mindig!!!
Persze puccosabb helyeken nem csak a palackos van, hanem szuperkifinomult, szigorú szabályok szerint frissen főzött...
Ja és mindenből van zöld teás. Ezt értsd úgy, hogy zöld teás fagyit mindenhol kapni (ami egyébként nem édes!!!), de csokisat alig..
Van zöld teás péksüti, "csoki", tejes ital és nem is tudom, h mi, de tuti h minden élelmiszerből megtalálni a zöld változatot!
A hab a tortán az volt, amikor felszolgálták a zöld teába áztatott rizst egy izakaya-ban (japán bárszerűség)!

Nincsenek megjegyzések: