2009. június 1.

riviéra

erről a szóról csupán egy sok sok évvel ezelőtt hétköznap délelőttönként játszott szappanopera jut eszembe, amit egyszer valamikor nyáron néztünk diósjenőn. szóval a sorozatra nem is emlékszem csak a tengerpartra meg a medencére meg a dekoltázsra a főcímben.
most két, vagyis inkább másfél napos ízelítőt kaptam az igaziból. szerencsére nem voltak túl sokan, nem is volt igazán rekkenő hőség, és a tengerparton sem kellett sokat időznünk. a hely természeti adottságainál fogva kifejezetten gyönyörű. nagy hegyek és nagyon kék tenger. aztán van sok szép kisváros, meg vannak nagyobbak, pl nizza kifejezetten nagyváros benyomását kelti (franciaország ötödik legnépesebb városa, egyben garibaldi szülővárosa, tipikus franciaerkélyes párizsias-barcelonás hangulatú házakkal, tengeri reptérrel és gigantikus stranddal).
a határ mentén nem igazán érzi az ember, h már nem olaszországban van, csak akkor lepődik meg, amikor roamingra vált a telefonja és valaki le bonzsúr-ozza. nizza felé már nem mindenki olaszul beszél, és a cappuccino-t felváltják a baguettek. a bagettet csak hónalj alatt lehet szállítani, ha az ember bennszülött:)
az útból tanúlság: ponte (elnyújtott háromnapos ünnep) első napján nem elég reggel hatkor indulni, mert akkor csak 7 kerek óra alatt lehet megtenni egy háromórás utat...

Nincsenek megjegyzések: