2011. március 31.

köpönyeg, minden, ami a köpenyhasználatról eddig nem érdekelt

nah, a közegben, ahol dolgozom a köpeny egyrészt arra való, h ne szutykoljuk össze a rendes ruhánkat mindenféle biológiai ágenssel és alkatrészeikkel mely lehet: dns/rns/fehérje/vírus/baci/élesztő/penész/emlős sejt/egér/páciens alkatrészek. ugyanilyen fontos szerepe az, hogy ne szutykoljuk be a kísérletet ill az egyik ágenst a másikkal csupán azáltal, hogy a ruhánkon marad belőlük egy icipici.
http://pottom-panna.blogspot.com/2008/12/mg-egy-lps.html
az előbbi okokból (mindkettőből!) kifolyólag a köpeny használata erősen korlátozva van a laborra, ill a különboző köpenyek a labor különböző részeire.
a köpeny naaagy zsebeiből és a hőszigetelő ill. takaró hatásából adódó előnyök ellenére a laborban dolgozó emberek általában alulhasználják/túlkímélik/hanyagolják eme remek viseletet.....valami furcsa okból a biológiai alapkutatásban nem cool köpenyben lenni.

az ipar más tészta, ott még gondolni is tilos arra a gyár közelében, h "áá nem veszem fel a védőruházatot" és ez természetesen nem tesz rosszat a terméknek sem.....

egyetemi vegyészlabor: felrémlenek azok az emlékeim, hogy a tüchtig hipózott, keményített bióóó elit nyafiköpenyeinkkel ellentétben a vegyészlabor köpenyeit a dicsőséggel arányos mértékben borították a mérgezőbbnél mérgezőbb foltok!
az igazán tapasztaltaknak és bátraknak rengeteg cucc robbant fel és ez életük végéig amolyan rangjelzésként szolgált.
nekem egyszer nemes egyszerűséggel eltűnt a köpeny bal ujja. a sósavra gyanakszom, amit a köpenyujjal töröltem le az asztalról(?! ójaj. de ez akkor nem volt kirívó-» még nagyobb ójaj) és mindez a mosógépben valami csodálatos módon eltűnésre bíztatta a köpeny ujját.....
egyszer pedig kigyulladt, és az előzőhöz hasonlóan megdobta a rangomat.

orvoskollégáinkra sem a biós sem a vegyész sem az ipar szabályai nem vonatkoznak. egyrészt mert egyik fura népség körében sem ismerek senkit, aki csak és kizárólag fölöslegesen vinne magával sztetoszkópot mindenhová!!!!!!
két részre oszthatuk őket: kutaóorvos
komolyan, nem látsz olyan kutatóorvost (akinek természetesen közük nincs a betegekhez) aki ne "viselné" jól látható helyen a sztetoszkópját.

páciensekkel dolgozó orvos. sokszor nem is hord sztetoszkópot.
na rá viszont erősen kéne, hogy vonatkozzon az, ami a biológusokra a laborban. ne szutykolják már össze magukat holmi vírussal, meg bacival mer jól összefertőznek mindent.
megoldás: hordják a köpenyt, nem is piszkítják be magukat, viszont le sem veszik a rendelő kijáratánál...vagyis magukat nem dzsuvázzák össze, de az egész környezetüket igen!
az elején nem értettem, hogy a menzán miért van kirakva a tábla, h tilos műtősmaszkban a menzára belépni....
láttam már olyat, aki a műtősmaszkját a nyakában hagyta és a fölött zabált. rengetegen kikötött műtősköpennyel jönnek be (hátulkötős) vagyis az lobog szanaszét, a kötözőzsinór meg követi őket a földön.
ennek enyhébb változata a sima fehér köpeny, amire ki tudja hány ember tüsszentett csak az elmúlt órában...de az ilyen köpenyér bizony nagyobb adag jár a rizottóból és több pármai sonka.
eltéveszthetetlenek.
mire jó még a köpeny? erre:



Nincsenek megjegyzések: