2008. február 24.

A fűtés

Ebben a gyönyörű mediterrán országban nincs rend az emberek fejében:) A napsütés országáról van szó ugyebár. Azaz ha mindig gyönyörű az idő, akkor minek fűtés a lakásokba? Na ja...itt van példának dél-tirol, val d'aosta az alpokkal stb, relfekció: dehát azok nem "tipikus" olasz régiók. Jó, akkor maradjunk a tipikus olasz régióknál, vajon miért tilos 20 foknál melegebbre fűteni a lakásokat télen milánóban? Válasz: mert rossz a házak szigetelése, hiába is próbálnánk melegebbre fűteni. Tanúsíthatom, tényleg érezni a huzatot a nem vadiúj lakásokban és az utcán is néha kívülről melegek a falak! Ez persze építészcsemeteként, meg környezettudatos mérnökpalántaként és józan parasztként is elfogadhatatlan.
Menjünk délebbre: firenze környékén már elég gyakori, hogy nincs is fűtés a lakásban. Azaz, ha kint 9 fok van, akkor bent is. Hmmmm. Nem értem.
Ezek ugyanazok a bennszülöttek, akik október elejétől március-áprilisig pufidzsekit hordanak, panaszkodnak, ha 12 fokban fűtetlen a villamos. Ha leesik a hó, akkor az anyukák ki sem engedik a gyerekeket. Ők azok, akik versenyt csinálnak abból, h spórolásból milyen hideg van a lakásukban (-nálunk 15- az semmi nálunk max13- ó nálunk reggelre 9 fok szokott lenni). Személy szerint télen majdnem megfagytam az albérletben, annak ellenére hogy az utcán egyszer sem éreztem szükségét a kesztyűnek vagy akár sapkának. Ki érti ezt. Nem, ezt sem kell megérteni, ahogy sokminden mást sem. Itt egyszerűen így van.

Nincsenek megjegyzések: