2009. május 14.

szerda

eljött a nap, h hajókirándulásra bátorodtunk, mivel leg pár órányit nem esett.
ez abból állt, h alatt megkerültük manhattan szigetét.
Itt megragadnám az alkalmat, h gyorstalpalást végezzek NY földrajzáról. Manhattan egy hosszúkás sziget, NY közepe, nagy vonalakban észak déli irányban uptown-ra, midtown-ra és downtown-ra osztják. kelet-nyugati irányban meg van a west side és az east side, logikus, ugye? az utcákat a legtöbb esetben számokkal illetik (ami elsőre nem teccett, mert h fantáziátlan, hülye amerikaiak) de aztán ráéreztünk az ízére: a cím egy koordináta, a főleg négyzetrácsos elrendezésű utcákat véve. nem kell keresgélni a térképen, h hol lehet.....rögtön tudtuk, h mi hol van, sosem téved el senki, még a rosszul tájékozódóak sem.
manhattant nyugatról a hudson folyó, keletről az east river (ami igazából az óceán része) szegélyezi. a folyón túl nyugatra jersey city van, keletre pedig long island (amin még NY olyan nem elhanyagolható városrészei fekszenek, m brooklyn). long island védi new yorkot az óceán megpróbáltatásaitól.
a hajóút 3 órás, vagyis hosszú, de a bemondóbácsi rengeteg érdekességet mesélt, meg a látvány sem volt rossz :D a szél, szórt fény a vízen ideális terep volt egy klasszikus leégéshez.
édrekesség, még ha nem igaz akkor is, de azt mondták nekünk, h arról a hajóról mentették a hudson folyóban landolt embereket, amin ültünk.
ezek után megint csak "lógtunk", ez volt a legjobb az egészben...
majd jegyet vettünk és megtekintettük az egy off-broadway színház musicaljét (az olyan színházak, amik a broadwayen vannak, de kisebbek, m valahányszáz férőhely, off-broadwaynek hívják, és kb negyedárú jegyeik vannak)

Nincsenek megjegyzések: